Masterclass: cultuurverandering grensoverschrijdend gedrag
Dagelijks worden we geconfronteerd met nieuwe onthullingen in de media rond grensoverschrijdend gedrag. De mythe is dat het gaat om enkelingen die over de schreef gaan. Het werkelijke probleem is de organisatiecultuur. De cultuur is de reden dat sommige groepen dominant zijn en denken dat ze zich grensoverschrijdend gedrag kunnen veroorloven. Het zorgt ervoor dat grensoverschrijdend gedrag wordt getolereerd en dat mensen niet worden gecorrigeerd. De machtsafstand heeft tot gevolg dat niemand aan de bel durft te trekken. De slachtoffers niet maar ook niet de collega’s die het zien gebeuren.
In mijn opdrachten heb ik veel te maken met grensoverschrijdend gedrag. De range is breed: verbaal geweld, pesten, seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en ook geweld. Keer op keer treft het me hoe bevreesd de slachtoffers zijn om hun verhaal te vertellen. Hoeveel schaamte zij voelen. Hoe bang ze zijn dat de openheid over wat er gebeurt, de situatie alleen maar erger zal maken.
De masterclass richt zich op leidinggevenden en managers. Je leert wat de relatie is tussen grensoverschrijdend gedrag en de organisatiecultuur. Wat je kunt doen om een cultuur van ongewenst gedrag om te buigen. En wat nodig is voor een veilige werkcultuur.
Onderwerpen die tijdens de masterclass aan bod komen zijn:
- Vormen van grensoverschrijdend gedrag
- Grensoverschrijdend gedrag: incident of cultuur
- Culturen die gevoelig zijn voor grensoverschrijdend gedrag
- Signalen herkennen
- Veilige werkcultuur: wat is nodig
- Interventies voor cultuurverandering: wat werkt
De masterclass wordt in company gegeven. Het programma wordt maatwerk gemaakt zodat het optimaal aansluit op wat er leeft binnen de organisatie. Afhankelijk van de wensen duurt de workshop 2 dagdelen of meer. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Rita van Dijk van Wending.
Download publicatie